На промисловому, виробничому чи складському приміщенні підприємства не буває спокійних днів. Під час виробничого процесу, прийому, відгрузки продукції, будь-який об'єкт перетворюється у великий соціальний “хаб”. Коли все йде правильно - об'єкт працює, як добре змащений механізм. Все ж, за кожним механізмом потрібен догляд і своєчасне обслуговування.
Уявімо складське приміщення не існуючого успішного магазину дитячих іграшок "Забавляйчик". З дня свого відкриття склад блищав від чистоти: добре вимита підлога, новенькі полиці, техніка - все було ретельно вимито і продезинфіковано. Проте з часом на прибирання стали менше звертати увагу, одна прибиральниця пішла на лікарняний, інша звільнилась за сімейними обставинами. Тимчасовий клінінговий персонал не встигав утримувати всю цю робочу "машину" у належному стані.
Так відбувалося 3-4 роки, покращення не було видно: брудна техніка почала виходити з ладу, працівники почали частіше хворіти, було навіть кілька випадків, коли ящик з товаром приїхав до магазину у неналежному стані (брудним, надірваним і з мокрим дном). Утримання складу ставало менш рентабельним, скарги на товар почали псувати репутацію "Забавляйчика" і колись прибутковий бізнес почав нести збитки. А згодом і зовсім закрився.
Така історія трохи перебільшена, але чому ж не може бути реальною? Цілком може. Чистота робочих приміщень - важлива складова будь-якого успішного підприємства. Не слідкування простим правилам чистоти і гігієні може не тільки призвести до збитків, але й створить дискомфортне (а часом і небезпечне) середовище, в якому працівники працюватимуть менш продуктивно і будуть частіше хворіти.
Щоб запобігти цьому, ми підготували для вас 7 порад, як ефективно організувати прибирання робочих приміщень.
Розбийте приміщення на “зони”
Почніть з визначення чітких зон прибирання та відповідальних за їх чистоту. Не завадить розділити відповідальних і по дням - це мотивує всіх робітників слідкувати за чистотою робочих зон. Майте на увазі, різні приміщення потребують різного підходу - деякі місця потрібно прибирати раз на тиждень, тоді як інші - щодня.
Слідкуйте за чистотою підлоги
Ковзання та падіння - найчастіший вид травм на виробництві. Простий і ефективний запобіжний метод - тримати підлогу сухою і чистою. Сучасні підлогомийні машини з легкістю допоможуть вам в даній справі.
Використовуйте полиці, щоб збільшити простір
Незалежно від типу приміщення, в якому ви працюєте, полиці - чудове рішення для організації безперебійної роботи. Вони не тільки збільшують простір, але і тримають підлогу чистою. Навіть незначне збільшення додаткового простору значно полегшує переміщення обладнання та процес прибирання.
Тримайте у запасі достатню кількість прибирального обладнання
Наявність і доступність прибирального обладнання на об'єкті є важливим кроком для його фактичного і своєчасного використання. Тримайте швабри та відра, а також засоби для чищення і дезінфекції у легкодоступному місці. Так ваш клінінговий персонал витрачатиме менше часу на прибирання і буде виконувати його з дотриманням всіх санітарно-гігієнічних норм, а не просто "мокрою шваброю розмазати".
Забезпечте доступність контейнерів для сміття та регулярно їх спорожнюйте
Розміщення достатньої кількості сміттєвих баків у вашому приміщенні заохочуватиме працівників використовувати їх та належним чином утилізувати відходи. Пам’ятайте, такі матеріали як папір, дерево, скло пластик та метал, зазвичай можуть бути перероблені. Важливо регулярно спорожнювати контейнери для сміття, інакше вони можуть спричиняти навіть більший безлад.
Перевіряйте старий інвентар
Зазвичай на будь-якому підприємстві є деякий запас прибирального обладнання, прихованого “на потім”. Спробуйте перевірити старий запас замість купівлі нових предметів. Своєчасна перевірка обладнання і витратних матеріалів зекономлять вам час і гроші.
Використовуйте прибирання як оглядову інспекцію
Підтримання чистого обладнання може сприяти серйозній економії коштів для вашого бізнесу. Проста стратегія - використовувати прибирання як форму обстеження на вашому об'єкті. Регулярне прибирання запобігає руйнуванню обладнання, забезпечує своєчасну перевірку і профілактику техніки. Контролювати і обслуговувати велике приміщення легше, розбивши його на менші ділянки.
Бажаємо вам відповідально ставитися до питань клінінгу на вашому підприємстві і позитивні зміни не заставлять себе чекати.